SCURT ISTORIC

VINALIA - CONACUL DIN CEPTURA

Istoria Vinalia – Conacul din Ceptura e strans legata de vin si pasiunea pentru el. Pe cand bateam drumul vinului intru recunoastere si degustare, locurile in care puteai sa innoptezi erau putine. Ne-am luat dupa indicatoarele cu Drumul Vinului si asa am poposit la Ceptura de Jos. Imediat ce-am ajuns, locul si casa in ruine pe care am gasit-o acolo ne-au vrajit. Asa ca am cumparat jumatate de hectar de vie in 2011, cu gandul sa punem apoi bazele unei case cu loc de degustat si o poveste unică. Un loc care sa primeasca, sa gazduiasca si  sa incante iubitorii de vin.

Pentru ca ne-am imaginat ca fiecare experienta aici o vom transforma intr-un moment de celebrare a vinului, denumirea conacului a venit firesc: i-am spus Vinalia, gandindu-ne la Sarbatorile Romane inchinate vinului si viilor.

Vinalia erau festivaluri care aveau loc primavara si toamna in Imperiul Roman si unde locuitorii cetatii se adunau pentru o prima degustare a vinului produs in recolta precedenta (Vinalia Urbana) sau pentru a marca un episod esential din an: culegerea strugurilor si pregatirea vinului de la debutul toamnei (Vinalia Rustica). Spectacolul era insotit de memorabile ritualuri religioase si ofrande aduse zeitatilor. Acestea erau invocate prin rugaciuni pentru imblanzirea naturii care sa protejeze bogatia recoltei de struguri pentru anul urmator.

Inspirati de ceea ce insemna Vinalia, care privea vinul ca liant al vietii sociale, am ales să pastrăm casa pe care am gasit-o. Sa o reconditionăm si sa-i dam o viata noua. Asa ca, in 2012, casa a devenit un conac boieresc in mijlocul a 10 hectare de vita de vie pe care intre timp am replantat-o. Și asa a început povestea noastra.