SCURT ISTORIC

VINALIA - CONACUL DIN CEPTURA

Istoria Vinalia – Conacul din Ceptura e strans legata de vin si pasiunea pentru el. Pe cand bateam drumul vinului intru recunoastere si degustare, locurile in care puteai sa innoptezi erau putine. Ne-am luat dupa indicatoarele cu Drumul Vinului si asa am poposit la Ceptura de Jos. Imediat ce-am ajuns, locul si casa in ruine pe care am gasit-o acolo ne-au vrajit. Asa ca am cumparat jumatate de hectar de vie in 2011, cu gandul sa punem apoi bazele unei case cu loc de degustat si o poveste unică. Un loc care sa primeasca, gazduiasca si incante iubitorii de vin.

Pentru ca ne-am imaginat ca fiecare experienta aici o vom transforma intr-un moment de celebrare a vinului, denumirea conacului a venit firesc: i-am spus Vinalia, gandindu-ne la Sarbatorile Romane inchinate vinului si viilor.

Vinalia erau festivaluri care aveau loc primavara si toamna in Imperiul Roman si unde locuitorii cetatii se adunau pentru o prima degustare a vinului produs in recolta precedenta (Vinalia Urbana) sau pentru a marca un episod esential din an: culegerea strugurilor si pregatirea vinului de la debutul toamnei (Vinalia Rustica). Spectacolul era insotit de memorabile ritualuri religioase si ofrande aduse zeitatilor. Acestea erau invocate prin rugaciuni pentru imblanzirea naturii care sa protejeze bogatia recoltei de struguri pentru anul urmator.

Inspirati de ceea ce insemna Vinalia, care privea vinul ca liant al vietii sociale, am ales să pastrăm casa pe care am gasit-o. Sa o reconditionăm si sa-i dam o viata noua. Asa ca, in 2012, casa a devenit un conac boieresc in mijlocul a 10 hectare de vita de vie pe care intre timp am replantat-o. Și asa a început povestea noastra.

ARHITECTURA DE IERI

ADUSA IN ZIUA DE ASTAZI

Primul lucru care te impresionează cand ajungi la Vinalia – Conacul din Ceptura este arhitectura neo-romaneasca, cu interioare eclectic minimaliste. Conacul actual are o istorie lunga: el a functionat drept camin, cantina si birouri administrative pentru Ferma 2, unde erau adusi elevi si studenti in anii dinaintea lui ’89.

Transformarea in conacul de azi a fost o experienta incitanta. Am pornit de la o serie de constructii ridicate intre anii ‘40 si ‘70 ai secolului trecut, unele fara fundații si departe de cerintele si standardele actuale, si am ajuns sa avem, dupa 4 ani, un conac relaxant si perfect functional.

Designul interior este marca personala a unor iubitori de vin. De aceea, cand rezervati o camera în conacul nostru, ne place sa credem ca rezervati o experienta. Am folosit culori odihnitoare, obiecte cu istorie, materiale cu texturi îmbietoare si o instalatie de iluminare care, laolalta, ofera experiente senzoriale pentru toate simturile.

Oaspetii poposesc la noi cu dorinta de a degusta cele mai bune vinuri si bucate, pentru a fugi de oras si a se regasi in mijlocul viilor. Primim cu caldura toti drumetii, le spunem povestile vinurilor noastre si ale locului si ne bucuram cand vedem ca ei revin cu drag de fiecare data.

ACTIVITATI

LA CONAC

  • Cunoasteti mai bine povestea locurilor
  • Inchiriati o bicicleta si bateti drumurile din împrejurimi
  • Vizitati cramele din zona cu microbuzele

  • Firile artistice pot face excursii de o zi la Tabăra de Sculptură Măgura sau Naeni
  • Vizitati frumosul Conac Belu-Urlați
  • Plecati in drumetie la Bisericuta din Deal si faceti un picnic pe Drumul cu Ciresi